Persbericht

Het European IoT Large-Scale Pilots Programme

133 steden en bedrijven uit de hele wereld dienden een aanvraag in om deel uit te maken van de Europese Internet of Things (IoT) Large-Scale Pilot ‘SynchroniCity’. In dit pilootproject, ter waarde van 3 miljoen euro, ontwikkelen slimme steden en gemeenten datagedreven oplossingen volgens de filosofie en technische aanpak van het wereldwijde Open & Agile Smart Cities netwerk (OASC).

“Deze immense interesse in SynchroniCity bewijst dat er een grote  vraag is naar standaarden voor de innovatie en aankoop van oplossingen. Steden willen de garantie dat de oplossingen naadloos integreren met hun huidige situatie. Tegelijkertijd willen ze waar voor hun geld en onafhankelijkheid. Aanbieders willen hun oplossingen dan weer kunnen opschalen. Ze hebben dan ook standaarden nodig zodat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren (interoperabiliteit) ”, vertelt Martin Brynskov, voorzitter van het Open & Agile Smart Cities netwerk en coördinator en lead van SynchroniCity.

In totaal ontving SynchroniCity 133 aanvragen voor 55 nieuwe steden uit 22 landen over de hele wereld. Dat past helemaal in de doelstelling van SynchroniCity om een wereldwijde markt uit te bouwen voor IoT-diensten die tegemoetkomen aan de behoeften van steden en gemeenschappen in Europa en daarbuiten.

“Het is echt bemoedigend om te zien hoeveel KMO’s, steden en grote bedrijven aan de open call hebben deelgenomen en dus een deel willen zijn van de groeiende SynchroniCity-community. Het maakt dat we met nog meer overtuiging de stadsmarkt en haar gemeenschappen zullen bijstaan om een wereldwijde IoT-markt uit te bouwen”, zegt Gemma Guilera van The Future Cities Catapult, die de leiding heeft over het team dat de Open Call van 3 miljoen euro beheert.

Een derde van de 55 nieuwe steden in de pilot zijn al lid van het Open & Agile Smart Cities-netwerk (oascities.org/about) en van EUROCITIES (eurocities.eu). Dat is geen verrassing; SynchroniCity bouwt immers voort op de OASC-principes en test ze in de praktijk. Verschillende steden maken ook deel uit van het Europese Innovatiepartnerschap voor ‘Smart Cities en Communities (EIP-SCC) Lighthouse-projecten’ (eu-smartcities.eu).

SynchroniCity bereikte deze resultaten door nauw samen te werken met de OASC- en EIP-SCC-gemeenschappen en met andere organisaties en initiatieven zoals EUROCITIES, het partnerschap van de Stedelijke Agenda voor de EU rond de digitale transitie en het Europees Comité van de Regio’s.

“Vele verschillende gemeenschappen herkennen de uitdagingen die vermeld staan in de open oproep. We willen graag aantonen dat dankzij onze aanpak steden en lokale bedrijven met minder risico kunnen investeren in onze gemeenschappelijke digitale toekomst,” zegt Martin Brynskov.

Een jury van experts beoordeelt op dit moment de kandidaturen. De winnende pilootprojecten worden eind november 2018 bekendgemaakt en opgestart vanaf februari 2019. Blijf op de hoogte voor meer informatie op www.synchronicity-iot.eu.

 

Wat is SynchroniCity?

SynchroniCity opent een wereldwijde IoT-markt voor steden en bedrijven. Ze ontwikkelen er gedeelde digitale diensten om het leven van burgers te verbeteren en lokale economieën te doen groeien. Het SynchroniCity-project kreeg financiering van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 732240 en past in het programma voor grootschalige pilootprojecten van 104 miljoen euro. 38 partners wereldwijd – bedrijven, academische instellingen, gemeenten en ngo’s – dragen bij aan het project.

 

Wat is OASC?

Open & Agile Smart Cities (OASC) is een non-profit internationaal smart city-netwerk dat de opkomende wereldwijde markt van slimme stadsgegevens en diensten mee wil vormgeven. OASC verbindt 117 slimme steden wereldwijd, georganiseerd in nationale netwerken uit 24 landen en regio’s. Alle partners streven ernaar om de minimale mechanismen voor interoperabiliteit (Minimal Interoperability Mechanisms – MIM’s) vast te leggen die nodig zijn om een slimme stadsmarkt te creëren.

 

Meer informatie over SynchroniCity
Francesca Spagnoli,
+32 264148547,
francesca.spagnoli@enoll.org

European Network of Living Labs
QHHQ – Quadruple Helix Headquarters
Pleinlaan 9, 1050, Brussels, Belgium 

 

Meer informatie over Open & Agile Smart Cities (OASC)
Lea Hemetsberger
+32 498111594,
lea@oascities.org

Open & Agile Smart Cities (OASC)
QHHQ – Quadruple Helix Headquarters
Pleinlaan 9, 1050 Brussels, Belgium